A murit veteranul de război Ioan Loghin. ”Eroul cu corpul plin de schije” avea 102 ani –

A murit Ioan Loghin, supranumit ”eroul cu corpul plin de schije”. S-a stins din viață la 102 ani și a lăsat în urmă doar 800 de alți veterani români.

Moartea sa a fost deplânsă pe pagina de Facebook a MApN. Totodată, aici a fost prezentată povestea de viață a lui Ioan Loghin, poveste după care s-ar putea face oricând un film. Conform datelor oficiale în România mai trăiesc doar 800 de veterani de război, care au trăit pe propria piele ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

A murit veteranul de război Ioan Loghin, la 102 ani

”Veteranul de război Ioan Loghin, din județul Alba, cunoscut ca eroul care avea corpul plin de schije, a părăsit această lume, marți, 12 martie 2024, la vârsta de aproape 103 ani. Moșu’ Loghin s-a născut la 1 mai 1921, la Fărău, într-o familie numeroasă, cu unsprezece copii.

Experiența sa de război poate fi oricând un scenariu de film. A fost încorporat în 1942, la Batalionul 5 Vânători de Munte “Avram Iancu” Abrud”, începe povestea lui Ioan Loghin, expusă pe pagina de Facebook a MApN.

”Pe front a fost dus în vara lui 1942. În urma unui atac al partizanilor ruși, a fost grav rănit la picioare, în Crimeea. Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci. A stat într-o groapă inert până spre seară.

De sete și având dureri insuportabile, simțea cum i se usucă trupul și că moare. Armata aduna noaptea în niște camioane morții și, eventual, și răniții. Așa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morților.

În noaptea aceea, a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină. Recuperarea a durat cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia și Caracal, în funcție de cum rușii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat.

Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla. Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană. A ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo, pe jos, acasă la Fărău”, mai arată sursa citată.

În România mai trăiesc puțin peste 800 de veterani de război

Ioan Loghin a reușit să se căsătorească în 1946 și să fie alături de soția sa, care a decedat anul trecut. Împreună au avut zece copii, iar câțiva i-au călcat pe urme și au avut grijă de oile din sat. De altfel, veteranul a lucrat toată viața la oi, în timp ce schijele din corpul său au devenit parte din viața sa.

”Se pare că doctorul i-a scos schijele de la picioare și i-a tratat rănile, resturile de bombă, care i-au atins corpul, rămânând acolo”, mai arată pagina de Facebook a MApN. Eroul Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare joi, 14 martie 2024, de la ora 13:00 în cimitirul din Fărău, de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *