Bani mai mulţi pentru români. Guvernul României vrea să introducă salariul minim european

Bani mai mulţi pentru români. Până în prezent, Ministerul Muncii analizează trei variante pentru salariul minim garantat pe țară:

indexare cu rata inflației: o ajustare anuală în funcție de rata inflației;majorare în funcție de coșul minim de cumpărături: o posibilă creștere în concordanță cu coșul minim de cumpărături, deși această variantă este considerată mai puțin probabilă;majorare în funcție de salariul mediu pe ţară: se propune o creștere de 50% față de salariul mediu, fiind varianta considerată cel mai probabilă.

Având în vedere că salariul minim a crescut la începutul anului 2024 și se așteaptă o nouă majorare în toamnă, implementarea acestor schimbări ar putea însemna o creștere netă de aproximativ 40-50 lei.

Inițiativa de implementare a salariului minim european vine ca urmare a Directivei 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE, adoptată de Parlamentul European în 2022. România are angajamentul să implementeze această măsură până în 2024, conform directivei, având în vedere diverse criterii, cum ar fi valoarea coșului de cumpărături sau un procent raportat la salariul mediu.

Europarlamentarul Eugen Tomac subliniază că România începe să se alinieze la cerințele UE, dar nivelul actual al salarizării rămâne mic comparativ cu alte state. În discuțiile despre salariul minim european, se explorează și aspecte precum eliminarea discriminării de gen și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

„Şi în Uniunea Europeană, şi în România, există aspecte care trezesc interese şi dezbaterii vii în comisie, pentru că e nevoie de mai multă transparenţă, un echilibru între remunerare şi condiţii, pentru că e frustrare când ştii că dai totul şi nu eşti remunerat la fel, e nevoie de o îmbunătăţire. Apoi discriminarea care există în continuarea în unele state între bărbaţi şi femei, dar această chestiune a fost eliminată în România. Toate aceste prevederi pe care Comisia le propune şi trebuie să le adoptăm sunt extrem de importante în momentul de faţă. Oamenii trebuie să se simtă protejaţi când au nevoie de acest sprijin. Cât priveşte salariul minim european, România începe să se alinieze la cerinţele UE şi cred că acesta este un pas important, dar nivelul nostru de salarizare este încă mic raportat la celelalte state. În România, salariul minim de acum răspunde la criteriile pe care le defineşte ţara noastră, dar avem un salariu mediu foarte mic raportat la salariul minim”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, la Antena 3.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *