Banii pe bursele elevilor vor fi plătiți joi. Ce valoare are bursa pe care o vor primi, în premieră, elevii de clasa a V-a

Bursa de merit primită de circa 460.000 de elevi e în valoare de 352 de lei, după un calcul pe baza formulei din metodologia de acordare. Elevii de la școlile private și cele confesionale în continuare nu au primit nicio bursă de excelență sau socială, la care au dreptul prin regulamentul în vigoare, deși primăriile ar fi cele „în măsură” să facă pentru plata acestora, susține Ministerul Educației.

Burse n-au primit nici elevii de la liceele militare de la începutul anului școlar. Ministerul Apărării ar trebui să se ocupe de plata lor, însă Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata.

Banii au fost plătiți de luni în unele județele, odată cu deschiderea de credite pentru salariile profesorilor, ajungând deja la unii elevi.

Când vine vorba de elevii de clasa a V-a, bursele pentru primii 30% dintre elevi, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru cei cu media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent, vor fi virate pentru prima dată pe 15 februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă.

Diriginții au avut termen până în data de 15 ianuarie să definitiveze listele cu mediile provizorii obținute din media aritmetică a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când s-a încheiat al doilea modul de cursuri.

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna ianuarie peste 350 de lei. Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Sunt  23 de zile lucrătoare, în luna ianuarie, și 5 zile de vacanță (1-5 ianuarie, fiind cuprinse în ultima săptămână din cele două săptămâni de vacanță de iarnă care a despărțit modulul 2 de modulul 3 de cursuri început luni, 8 ianuarie). Asta înseamnă (450:23) x (23-5), adică 352,17 lei. Un calcul asemănător a fost primit de școli din mai multe județe, potrivit informațiilor noastre.

În martie, pe data de 15, bursele care se vor plăti vor fi aferente lunii februarie, în care elevii din țară au vacanța mobilă așezată diferit în calendar, în funcție de județ.

Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *