Calendar ortodox 17 martie 2024: Ce trebuie să mănânci de Lăsata Secului! Rugăciunea ocrotitoare pe care trebuie să o rostim –

Sărbătoarea din data de 17  martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Alexie, iar acesta este cunoscut pentru iubirea pe care o avea față de Dumnezeu, dar și de oameni, primind astfel apelativul „Omul lui Dumnezeu”. 

Rugăciunea ocrotitoare pe care este bine să o rostești pe 17 martie!

Calendar ortodox 17 martie 2024

Sărbătoare 17 martie. Sfântul Cuvios Alexie este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 martie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Alexie a trăit în perioada în care se afla la conducere împăratul Honoriu, în Roma cea veche. Acesta a avut părinți foarte credincioși, ce s-au rugat mult timp la Dumnezeu pentru a îl avea pe Sfântul Cuvios Alexie.

După ce acesta a crescut, părinții săi l-au dat la învățătura cărții și tânărul a ajuns foarte înțelept, iar fiecare an din viața sa era unul în plus în care dorința sa pentru viață veșnică era tot mai mare.

Acela a ajuns să fie și motivul ce l-a făcut pe Sfântul Cuvios Alexie să se lepede de toate bunătățile și poftele inimii, pentru a se dedica cu totul Domnului și vieții veșnice prin intermediul acestuia. Așa a început procesul de înfrânare al Sfântului Cuvios Alexie, prin post strict și rugăciune puternică către Domnul.

Sfântul Cuvios Alexie voia să nu îi supere pe părinții săi, motiv pentru care a decis să se căsătorească, însă în noaptea nunții a fugit, îmbrăcat în haine sărăcăcioase, împreună cu aur și pietre scumpe din avuțiile sale. Pentru a putea pleca cât mai departe, Sfântul Cuvios Alexie a tocmit o corabie  ce l-a dus în cetatea Edesa din Mesopotamia, unde a locuit timp de 17 ani.

Lucrurile de valoare pe care le-a luat de acasă în noaptea nunții au fost vândute de către Sfântul Cuvios Alexie și banii au fost oferiți persoanelor ce aveau nevoie cu adevărat, el trăind un trai modest și plin de credință. În cetate a început să se afle de minunile pe care acesta le face, astfel oamenii doreau să îl cinstească, însă Sfântul Cuvios Alexie a decis să fugă de acest tratament. 

Sfântul Cuvios Alexie a ieșit în întâmpinarea tatălui său, însă acesta nu l-a recunoscut, motiv pentru care a fost tratat ca o slugă timp de 17 ani, batjocorit și umilit de slugile tatălui său, însă cinstit de oamenii din cetate. Sfântul Cuvios Alexie a trecut la cel veșnice în data de 17 martie 411, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 martie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Alexie, sărbătorit pe 17 martie în calendarul creștin

O, mare bineplăcute al lui Hristos, sfinte omule al lui Dumnezeu Alexie, care cu sufletul stai în cer înaintea Tronului Domnului, iar pe pământ săvârșești minuni felurite cu harul cel dat ție de Sus! Caută cu milostivire spre cei ce stau înaintea sfintei tale icoane și se roagă cu umilință, cerând de la tine ajutor și acoperire.

Tinde spre Domnul Dumnezeu, rugându-te, cinstitele tale mâini și cere pentru noi de la Dânsul lăsarea greșalelor noastre celor de voie și celor fără de voie, pentru cei bolnavi vindecare, pentru cei năpăstuiți ocrotire, pentru cei necăjiți mângâiere, pentru cei aflați în restriști grabnic ajutor, iar pentru toți cei ce te cinstesc sfârșit pașnic și creștinesc al vieții și răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos.

Așa, bineplăcutule al lui Dumnezeu, nu fă de rușine nădejdea noastră, pe care după Dumnezeu și după Născătoarea de Dumnezeu la tine o punem, ci fii nouă ajutător și acoperitor spre mântuire, ca primind, cu rugăciunile tale, har și milostivire de la Domnul, să preaslăvim iubirea de oameni a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, Unuia Dumnezeu în Treime slăvit și închinat, precum și sfânta ta mijlocire, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *