Când durerea de spate e semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă”
Durerea de spate, durerile abdominale și sângele în urină sunt principalele simptome ale cancerului de vezică urinară. Aceasta este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global și doar 5% dintre pacienţii diagnosticați cu cancer de vezică urinară în faza de metastază mai sunt în viață după 5 ani.
Cancerul de vezică urinară – denumit în limbaj de specialitater urotelial – este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume, în acelaşi timp înregistrându-se peste 165.000 de decese.
Conform ultimelor statistici Globocan, în România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri, însă 1.471 dintre bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului. Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.
“Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”, declară dr. Polixenia Iorga.
Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global.
Rinichii au rolul cheie de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate. Din această cauză, substanţele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară.
Alţi factori de risc includ:
Vârsta: 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane mai tinere de 40 de ani
Expunerea la anumite chimicale, cum ar fi arsenicul sau substanţele chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei
Tratamente anterioare împotriva cancerului, mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie
Boli cronice inflamatorii ale vezicii urinare, cum ar fi infecţii urinare sau cistite repetate
Un istoric familiar de cancer: deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie
Simptome cancer vezică urinară
Cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne trimită la medic sunt:
Sânge în urină
Dureri abdominale
Dureri în partea inferioară a spatelui
Iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent
Dacă observaţi sânge în urină sau dacă urina dumneavoastră are o culoare închisă, mergeți urgent la medicul de familie, pentru investigaţii suplimentare.
Cum putem preveni apariţia cancerului de vezică urinară?
Deşi nu există o modalitate general acceptată pentru a preveni această boală, puteţi să reduceţi riscul de apariţie a acesteia prin câteva măsuri simple 5 :
Renunţaţi la fumat! Astfel, chimicalele cu potenţial cancerigen nu mai pot fi colectate în vezica urinară. Dacă nu sunteti fumător, nu începeţi să fumaţi!
Atenţie la expunerea la substanţe chimice. Dacă lucraţi în mediu toxic, respectaţi toate normele de protecţie pentru a evita expunerea.
Consumaţi fructe, legume şi încercaţi să aveţi o dietă cât mai variată. Antioxidanţii din fructe şi legume ajută la redurea riscului de cancer.
Începând cu luna mai a acestui an, Asociația Sănătate pentru Comunitate, împreună cu European Cancer Patient Coalition, derulează o campanie de informare centrată pe prevenție, respectiv reducerea riscurilor și evitarea factorilor care încurajează apariția cancerului urotelial.
Dacă sunteți afectat de infecții urinare frecvente, mai ales dacă sunteți fumător, dacă urinați cu sînge, chiar în cantitate mică, mergeți la medic. Nu abordați aceste aspecte superficial, nu vă autotratați. Faceți anual o urocultură și o ecografie de control, pentru a exclude prezența tumorilor. În plus, infecțiile urinare repetate și netratate pot mări riscul de cancer urotelial.