Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos (Paștele). Această perioadă este foarte importantă pentru creștini și le oferă ocazia de a se pregăti temeinic pentru Învierea Domnului.

De-a lungul timpurilor, în această săptămână, oamenii au făcut pregătiri prin gospodării pentru această mare sărbătoare, însă Săptămâna Patimilor este și o perioadă de reflecție. În Săptămâna Mare credincioșii comemorează ultimele zile ale Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ.

Săptămâna Mare începe pe data de 28 aprilie 2024 (Duminica Floriilor) și ține până sâmbătă, pe 4 mai 2024, înainte de Paște.

Cu toate acestea, mulți credincioși se întreabă: „Când nu se spală în Săptămâna Mare din 2024?”. Iată răspunsul preoților în următoarele rânduri.

Când nu se spală în Săptămâna Mare în 2024? Răspunsul preoților!

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia înainte de Paște.

Acestea aerisesc casele, spală totul și, în plus, se poate vărui, totul pentru a alunga spiritele rele. Se spune că dacă Paștele vine și este murdărie în casă, atunci un blestem va veni pe capul familiei. Așadar, în Lunea Mare se poate spăla.

În Lunea Mare se face pomenirea patriarhului Iosif care a fost vândut de ai săi frați pe 30 de argint, moment care ne amintește de ziua în care Hristos a fost vândut de Iuda.

Începând cu Lunea Mare, inclusiv, în bisericile din toată țara se organizează Deniile, slujbe importante la care creștinii participă în număr mare. La Denia din Lunea Mare se face pomenirea smochinului neroditor și blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim, conform condoleante.ro

Se spală în Marțea Mare?

Marțea Mare se mai numește și „Marțea Seacă”, datorită predicii de pe Muntele Măslinilor.

Aceasta marchează momentul în care Mântuitorul a anticipat distrugerea Templului, dar și patimile sale, cu doar câteva zile înainte de judecată.

În această zi se face pomenirea celor 10 fecioare și a pildei lor, care este citită de preot la Liturghie. Aceasta subliniază datoria omului de a trăi frumos și mereu întru Hristos.

Pilda celor 10 fecioare este următoarea: cinci fecioare au avut doar candelă, fără ulei, iar alte cinci au avut candelă cu ulei. Primele erau cele care erau credincioase, dar fără a face fapte bune, în timp ce celelalte aveau credință în Cel de sus, dar făceau și fapte bune. Candela simbolizează fecioria, iar uleiul (untdelemnul) simbolizează milostenia. Aceste două tipuri de fecioare semnifică două atitudini diferite din punct de vedere religios.

Practic, pilda ne spune că există oameni evlavioși, dar mult prea zgârciți, conform sursei citate anterior.

În Marțea Mare se poate spăla.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos (Paștele).

Se spală în Miercurea Mare?

Miercurea Mare este ultima zi în care oamenii pot face treburi pe câmp sau în grădină. Cu toate acestea, în Miercurea Mare nu se spală rufe pentru că este păcat.

Se spune că credincioșii care țin post negru în Miercurea Mare sunt protejați de boli.

În această zi importantă din Săptămâna Patimilor se face pomenirea Mariei Magdalena care l-a uns cu mir pe Iisus Hristos, atunci când acesta a intrat în casa lui Simon leprosul. Această femeie ar fi spălat cu lacrimi picioarele mântuitorului, iar pentru fapta ei, el i-a iertat toate păcatele, aceasta fiind o femeie desfrânată.

Se spală în Joia Mare?

În Joia Mare se vopsesc ouăle, în general cu culoarea roșu. La biserică se bate toaca, iar credincioșii care au efectuat taina spovedaniei se împărtășesc.

Joia Mare sau Joia Patimilor este dedicată amintirii unor evenimente deosebite din viața lui Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină (la care Iisus Hristos a inițiat Taina Împărtășaniei), rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Mântuitorului.

În Joia Mare este scoasă Sfânta Cruce în naosul bisericii și se citesc cele 12 Evanghelii, timp în care credincioșii stau în genunchi cu lumânările aprinse.

În Joia Mare se poate spăla.

În Joia Mare se vopsesc ouăle pentru sărbătoarea Paștelui.

Se spală în Vinerea Mare?

Vinerea Mare este cunoscută ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră. Această zi este cea mai tristă dintre zilele pătimirii Domnului și este ziua care amintește creștinilor de sfintele patimi ale Mântuitorului pentru iertarea păcatului strămoșesc și mântuirea omenirii. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a murit răstignit pe cruce. În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru.

În Vinerea Mare se oficiază Denia Prohodului. Se spune că dacă în Vinerea Mare va ploua, anul va fi unul roditor.

În Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se coace pâine.

Săptămâna Mare începe pe data de 28 aprilie 2024 (Duminica Floriilor) și ține până sâmbătă, pe 4 mai 2024, înainte de Paște.

Se spală în Sâmbăta Mare?

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor și este ziua în care credincioșii prăznuiesc îngroparea Mântuitorului și coborârea sufletului său în iad.

În după-amiaza din Sâmbăta Mare se cântă Liturghia Sfântului Vasile. Pe seară, bisericile aprind luminile, anunțând astfel că se apropie Învierea Domnului. Apoi, noaptea, bisericile ortodoxe din toată țara oficiază slujba de Paște. La această ceremonie sunt sfințite ouăle roșii, bucatele, pasca, semn că postul a luat sfârșit. Totodată, credincioșii iau Lumină Sfântă adusă din Ierusalim și își spun „Hristos a înviat!”/„Adevărat a înviat!”.

Tradiția spune că femeile se aranjează și se îmbracă în haine curate, de sărbătoare, se închină și se roagă. Ele pot termina treburile prin gospodărie, ceea ce înseamnă că în Sâmbăta Mare se poate spăla.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *