Când se schimbă ora în 2024. Revenim la ora de vară

Românii se pregătesc pentru câteva momente importante în acest an, iar unul care ne dă, în continuare, bătăi de cap este schimbarea orei în primăvara 2024.

Spunem că un astfel de moment, schimbarea orei, ne dă bătăi de cap, la propriu, pentru că momentul în sine are un impact direct asupra persoanei. Deşi schimbarea orei se face cu o singură oră, momentul ne pune în dificultate, fiindu-ne greu să ne adaptăm.

Există informaţii care arată că schimbarea orei poate aduce modificări semnificative în ceea ce priveşte somnul, stresul, metabolismul sau ritmul biologic.

Anul acesta, românii trec la ora de vară pe 31 martie 2024, respectiv în ultima zi de duminică a lunii martie. În duminica respectiv, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce, în termeni populari, se poate traduce prin faptul că “dormim mai puţin”.

Ar urma să ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni. Pe 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă, în duminica respectivă urmând ca ora 04.00 să redevină ora 03.00.

Încă de la începuturi, impunerea orei de vară a avut conotaţii economice. Se trece la ora de vară pentru a profita mai mult de lumina dată de razele soarelui şi a reduce consumul de curent electric. Există studii care arată că trecerea la ora de vară înseamnă o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%.

De asemenea, există informaţii care arată că, pe perioada în care “trăim pe ora de vară”, numărul accidentelor de circulaţie este în scădere faţă de perioada în care “trăim pe ora de iarnă”. Ştiut fiind faptul că este foarte mare numărul şoferilor care preferă să conducă o maşină pe timpul zilei, lumina oferită de razele soarelui fiind un avantaj în acest sens.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *