Cât Va Fi Prețul Pentru Un Kilogram De Carne De Miel De Paște? Costul Variază În Funcție De Județ, Începând De La 25 De Lei Și Putând Ajunge Până La…

În prag de Paște, românii își conturează deja planurile pentru marea masă festivă, iar subiectul cel mai dezbătut este prețul cărnii de miel pe kilogram.

Așa cum se întâmplă de obicei, prețul cărnii de miel va fi mai ridicat decât anul trecut, dar variabil în funcție de județ.

De exemplu, în Arad, un cetățean va cheltui cu 20 de lei mai mult decât cineva din Craiova pentru același kilogram de carne de miel.

Știrile PRO TV remarcă că și calitatea cărnii diferă în funcție de județ. În Timiș, spre exemplu, un kilogram de carne de miel se va vinde cu prețuri cuprinse între 25 și 40 de lei, în funcție dacă mielul este vândut viu sau sacrificat, dar și de ciobanul care îl comercializează.

Mulți oameni și-au rezervat deja mielul cu peste o lună înainte pentru a evita prețurile mari la tarabă. Se pare că cea mai accesibilă carne de miel va fi în Baia Mare, Craiova și Târgu Mureș, în timp ce în Sibiu prețul va urca până la 55 de lei, mult peste media națională. Cetățenii consideră că prețurile sunt ridicate, dar nu pot concepe Paștele fără miel în farfurie.

În Constanța sau Arad, un kilogram de carne de miel se va plăti cu 60 de lei, iar în București poate ajunge la 65 de lei în unele piețe. Fermierii își stabilesc singuri prețurile, iar acest adaos de la stână până în piață poate fi explicat de Neagoe Toader, un fermier din Mărginimea Sibiului. De la poarta fermei, mielul pleacă la 50 de lei, iar la fermă va ajunge la 55 de lei. Astfel, vânzătorii din piețe vor obține un profit de aproximativ 5 lei la fiecare kilogram.

O altă influență asupra prețului o au fermierii care exportă miel în țările arabe, fapt ce reduce oferta internă și ridică prețurile pe piața locală. Locul unde păște mielul poate influența și gustul cărnii, de exemplu, pășunile bogate de nutrienți din Dobrogea pot contribui la savoarea mai intensă a cărnii Merinosului de Palas.

În concluzie, prețul cărnii de miel variază între județe din cauza multiplelor factori, printre care adaosul de la producător la comerciant, exporturile către alte țări și locul de pășunat al oilor, iar românii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a sărbători tradiționalul Paște cu un delicios preparat de miel.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *