Cod portocaliu de vremea rea anunțat azi de ANM. Meteorologii au dat alerta

Prima săptămână a lunii februarie începe cu o nouă alertă meteo emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. ANM a anunțat pentru astăzi un cod portocaliu de vreme rea. Află, din rândurile de mai jos, ce fenomene se vor înregistra și care sunt zonele vizate.

Cod portocaliu de vremea rea

Luna februarie a început cu temperaturi specifice zilelor de primăvară, dar și cu o alertă meteo emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Potrivit ANM, este cod portocaliu în România, avertizarea fiind valabilă de luni, 5 februarie 2024, de la ora 10:00, până la ora 22:00.

În acest interval, se vor înregistra intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

„În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă”, a transmis ANM.

Două alerte de tip cod galben

Meteorologii au emis și două alerte de tip cod galben. Astfel, de luni, de luni, 5 februarie, ora 06:00, până marți 6 februarie, ora 10:00, se anunță intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și precipitații moderate cantitativ la munte.

„Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15…20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit”, au precizat meteorologii.

Ce zone sunt vizate

De marți intră în vigoare un nou cod galben. Până miercuri, 7 februarie, ora 10:00, vor fi intensificări ale vântului în nordul Crișanei, în Maramureș și Dobrogea, în nord-estul și estul Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova.

„În intervalul menționat, în nordul Crișanei, în Maramureș și Dobrogea, în nord-estul și estul Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…60 km/h.
La munte, vântul va avea viteze de 70…80 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Orientali rafalele vor fi de 90…100 km/h.”

Specialiștii de la ANM au precizat că „intensificări ale vântului, cu viteze de 45…50 km/h, vor fi marți (6 februarie) local și în restul teritoriului”.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *