Crește valoarea tichetelor de masă! Se schimbă și condițiile de acordare a bonurilor

Crește valoarea tichetelor de masă! Asta promite Guvernul pentru anul viitor. Tichetele de masă se acordă angajaților lunar, ca alocaţie individuală de hrană. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

De anul viitor, valoarea tichetelor va crește, însă unele companii au majorat deja tichetele la 40 de lei. Angajații din România trebuie să știe că în anul 2025 se schimbă și condițiile de acordare a bonurilor.

Crește valoarea tichetelor de masă!

O statistică recentă a arătat că aproximativ 8 din 10 angajați români primesc tichete de masă. Valoarea tichetelor de masă a crescut de la 30 de lei la 35 de lei începând cu august 2023 și la 40 de lei începând cu ianuarie 2024.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că intenționează să propună pentru anul 2025 o nouă creștere a bonurilor de masă, dar și să implementeze un nou criteriu de acordare. Dacă proiectul va deveni lege, toți angajații care lucrează la privat ar putea primi tichete de masă.

Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaţilor de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul. Unitățile emitente sunt unități autorizate de Ministerul Finanţelor Publice pentru a emite bilete de valoare.

Angajatorul trebuie să semneze un contract cu o unitate emitentă care este autorizată să emită aceste bonuri valorice. Valoarea maximă la care pot ajunge beneficiile primite de angajați prin tichete de masă este 40 de lei pe zi lucrată, conform legii. Totuși, în practică, nu toți angajatorii oferă această sumă. Mai mult, de la 1 ianuarie 2024, a fost introdusă contribuția pentru sănătate (CASS) și pe tichetele de masă, iar salariatul rămâne cu o sumă mai mică.

Când se va introduce salariul minim european în România

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie.

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.

Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar.  La un venit de 4.000 de lei, adică salariul medi, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.

După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.

Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial.

Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *