Cultivarea cartofilor obisnuiti de cãtre începãtori! Sfaturi bune despre cartofii mov, cei mai profitabili! –

Cartofii pot fi cultivati în majoritatea tipurilor de sol, conditia este sã aibã soare. Cultivarea se face de obicei primãvara, fiind conditionatã de temperatura solului, care trebuie sã fi iesit din perioada în care mai existã riscul unui înghet. De asemenea, sunt relativ usor de în

grijit, ceea ce îi face o legumã perfectã pentru începãtori. Existã o mare varietate de cartofi pe care îi puteti cultiva, de la soiuri timpurii cu crestere rapidã, care oferã cartofi noi vara, pânã la culturi principale pentru lunile de iarnã.

Cu o anumitã planificare bine gânditã, puteti sã recoltati si sã vã bucurati de cartofi din iunie pânã de Crãciun, potrivit specialistilor în agriculturã. În finalul articolului vã prezentãm, cu ajutorul unui specialist, cultivarea „cartofilor mov”, care este cea mai profitabila culturã agricolã din România la momentul actual, dupã cum spun agronomii specilisti, în special Florin Amariei, care recomandã de câtiva ani, cu cãldurã, acest cartof colorat!

Perioadele de plantare a cartofilor în întreaga lume sunt, de obicei, aproximativ aceleasi, întotdeauna la începutul primãverii, în jurul lunilor martie si aprilie.

Totusi, specialistii spun cã cel mai bun moment pentru plantare depinde în mare mãsurã de clima fiecãrui loc. Astfel, în zonele calde, unde iarna este mai blândã, se pot planta cartofi în ultimele sãptãmâni de iarnã, în timp ce în locurile foarte reci sau înghetate, acest lucru nu este posibil, fiind necesarã o temperaturã ridicatã.

Vorbim aici despre temperatura cãlduroasã a zonelor de ses si cea de la munte, unde predominã temperatura scãzutã pânã la finele lunilor aprilie si chiar mai.

Cartofii au nevoie de douã – trei sãptãmâni pentru a încolti si de soluri nutritive

Cartofii nu sunt plante rezistente, asa cã, în general, desi se planteazã primãvara, de la mijlocul lunii martie pânã la sfârsitul lunii aprilie, pot fi recoltati între lunile iunie si octombrie.

„Cartofii au nevoie de aproximativ douã pânã la trei sãptãmâni pentru a încolti deasupra solului, ceea ce înseamnã cã timpul curge astfel încât plantele sã încolteascã în aer liber aproape de ultimul înghet”, spune o expertã în cultura cartofilor. În timp ce examinarea calendarului poate fi un ghid util pentru planificarea plantãrii cartofilor, este important sã acordati atentie vremii, în special temperaturii solului.

Cartofii „timpurii” (sau „noi”) sunt cel mai bine plantati de îndatã ce pãmântul este bun, în martie sau aprilie. Cartofii au nevoie de multã luminã, iar dacã pot fi plantati într-o zonã în care pot beneficia de luminã solarã întreaga zi, atunci productia obtinutã va fi cu atât mai bogatã.Cartofii preferã un sol care se dreneazã usor, lutos, usor acid, cu un pH de 5,8-6,5.

Momentul perfect pentru a planta cartofi este semãnatul de primãvarã

Momentul cel mai obisnuit pentru a planta cartofi este semãnatul de primãvarã sau semãnatul timpuriu. Mai este si semãnatul de iarnã sau semãnatul semi-timpuriu, însã în tara noastrã, mai ales în zona esticã, semãnatul semi-târziu, alt tip de plantare a cartofilor, are loc primãvara în nordul zonei Moldova în lunile aprilie si mai, iar în zona sudicã (printre care si judetul Vaslui) în octombrie si noiembrie.

Momentul perfect pentru cultivarea cartofilor tine de un sol bine uscat si suficient încãlzit în profunzile, la cel putin 10 grade Celsius.

Timpul de încoltire scade pe mãsurã ce creste temperatura

Unele soiuri de cartofi pot fi încoltiti începând din luna martie. Pentru a face acest lucru, nu trebuie decât sã puneti tuberculii într-o tavã deschisã si sã îi asezati într-un loc întunecat. Timpul de încoltire scade pe mãsurã ce creste temperatura, 10 – 15 °C fiind idealã.

Apoi plantele de cartof pot fi asezate într-un pãmânt aerat, fãrã buruieni, în aprilie, dupã trei-sase sãptãmâni de încoltire, când vremea este blândã si uscatã.

În primul rând se face un sant adânc de aproximativ 10 cm si la aproximativ 30 de cm unii de ceilalti. De retinut este faptul cã, tuberculii încoltiti se aseazã cu mugurii în sus, având însã grijã ca acestia sã nu se rupã, iar apoi se acoperã cu pãmânt fin.

Cartofii mov, cea mai profitabilã culturã agricolã din România la momentul actual!

Un specilist din România, Florin Amariei, prezintã încã din 2019, cã un singur hectar cultivat cu cartof mov îti poate aduce venituri de 1.000.000 de lei/an, de 200 ori mai mult decat 1 hectar cultivat cu grâu de exemplu.

 Cartoful mov este bogat în antioxidanti si nu îngheatã la fel de mult ca cel galben sau rosu. În plus, coloreazã în mod inedit mâncarea. Iatã ce ne oferã specialistul, despre cartofii mov! Cinci lucruri de stiut despre cartofii mov.

Primul ar fi de la culoarea mov a acestor cartofi este datã de continutul mare de antocianini, antioxidanti care protejeazã organismul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru aparitia cancerului.

Antocianinii se întâlnesc si în fructele de pãdure, în rodii sau în varzã rosie. În al doilea rând, consumul de cartofi mov are numeroase efecte benefice pentru sãnãtate: regleazã tensiunea arterialã, combate dezvoltarea celulelor maligne de tip canceros, ajutã la arderea grãsimilor si a stratului adipos, încetineste procesul de îmbãtrânire etc.

În al treilea rând, cartofii mov se cultivã la fel ca si cartofii obisnuiti, operatiile specifice sunt aceleasi. Fiind originari de pe platourile înalte ale Anzilor Cordilieri, ei au o rezistentã sporitã la manã, dar sunt sensibili în fata principalului inamic al oricãrei specii de cartof – gândacul de Colorado.

În al patrulea rând, pentru cultivarea unei suprafete de 1.000 mp ai nevoie de cca 350 kg de seminte si scoti o productie de 3.500 kg. Si nu în ultimul rând, existã si soiuri modificate genetic de cartofi mov, cãrora li s-a schimbat în mod artificial culoarea si care nu oferã beneficiile pentru sãnãtate ale cartofilor mov veritabili.

Sursele sigure de unde poti achizitiona seminte de cartofi mov sunt mentionate în ghidul practic „Afacerea anului: Cultivarea de cartofi mov”.

Specilistul atrage din nou atentia asupra principalului avantaj al cartofului mov: are o profitabilitate extraordinarã! Probabil cã se meritã încercarea, pentru 1.000.000 de lei profit!

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *