Cum poți ieși la pensie la vârsta de 60 de ani:,, Este o noutate în lege”. Anunțul făcut de ministrul Muncii –

În urma implementării noii legi a pensiilor, prevăzută să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024, unii cetățeni români vor fi eligibili pentru pensie anticipată fără a fi supuși unor penalități.

Această prevedere se aplică în special celor care au desfășurat activități în condiții de muncă considerate deosebite sau speciale.

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani

Noile reguli aduc modificări semnificative pentru sistemul de pensii, punând accentul pe recunoașterea contribuțiilor celor care au lucrat în medii dificile sau în condiții speciale. Astfel, fiecare an de muncă în astfel de condiții adaugă un număr de patru luni la stagiul de cotizare, îmbunătățind perspectivele de pensionare pentru acești lucrători.

De asemenea, pentru cei care au desfășurat activități în medii extrem de solicitante, cum ar fi cele expuse la factori de risc sau în medii periculoase, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare, reflectând o recunoaștere a eforturilor depuse în astfel de domenii.

Pe de altă parte, o altă categorie care beneficiază de modificările aduse de noua lege a pensiilor sunt bărbații care au acumulat un stagiu de cotizare de 40 de ani. Aceștia pot opta pentru pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani, fără a fi supuși vreunei penalizări.

Cu toate acestea, este esențial de remarcat că perioadele de cotizare sub 25 de ani nu vor aduce puncte suplimentare, consolidând necesitatea unui angajament pe termen lung în ceea ce privește contribuțiile la sistemul de pensii.

Punctele contributive reprezintă veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale, în timp ce punctele pentru perioadele asimilate includ perioadele de studii și de armată, sau, în cazuri rare, de prizonierat sau detenție politică.

Punctele de stabilitate, a menționat ea, recompensează munca și permanența în activitate, contribuind la o pensie mai bună pentru cei cu un stagiu de cotizare mai îndelungat.

Ea a subliniat că această diferență devine evidentă în special în cazul celor aflați în indemnizația minimă socială, care au beneficiat deja de o creștere datorată majorării de la 1 ianuarie.

 Astfel, pensionarii cu stagii de cotizare peste 25 de ani, prin punctele de stabilitate, nu vor mai primi cu toții aceeași sumă, iar cei care au muncit mai mult vor fi recompensați corespunzător.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *