Cum sa dovedesti vechimea in munca fara cartea de munca si in absenta angajatorului –

Orice salariat are dreptul de a solicita o adeverinta de vechime, iar angajatorul are la dispozitie 15 zile pentru a o elibera, incepand de la data cererii. Deja din anul 2011, evidenta activitatii salariale se realizeaza electronic in Registrul Revisal, accesibil online.

„(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate“

In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta din motive obiective, salariatul poate solicita documentul la inspectoratul teritorial de munca din zona in care firma respectiva isi desfasoara activitatea, achitand o taxa de 20 de lei pe document.

Daca persoana in cauza a ramas fara cartea de munca si angajatorul nu mai exista, acest lucru nu inseamna ca nu mai poate demonstra vechimea. In aceste situatii, Casa de Pensii poate emite decizii de pensie pe baza datelor care atesta perioadele de cotizare. In plus, hotararea judecatoreasca prin care se recunoaste vechimea poate fi obtinuta prin implicarea justitiei.

In lipsa altor dovezi privind vechimea in munca sau activitatea in diferite domenii, persoana interesata poate actiona in judecata custodele arhivei. Astfel, chiar si fara cartea de munca, salariatul poate primi o adeverinta constatatoare a raportului de munca conform informatiilor furnizate de adevarul.ro.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *