Cutremur puternic în Taiwan. S-a emis o alertă de tsunami și zeci de clădiri s-au prăbușit. Bilanțul victimelor

Update: Bilanțul victimelor a ajuns la patru morți și 57 de răniți. Salvatorii continuă să scoată persoanele de sub dărâmături.

Un cutremur puternic s-a produs, miercuri dimineața, în estul Taiwanului, iar o alertă de tsunami a fost emisă în Okinawa, în sud-evestul arhipelahului japonez.

Cutremurul a lăsat mii de gospodării fără curent electric

Seismul s-a produs la ora locală 08.00 și a avut o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter, iar adâncimea la care s-a produs a fost mică, ceea ce înseamnă că pagubele sunt însemnate. Institutul american de geologie USGS a estimat magnitudinea de moment la 7,4 grade și adâncimea la 34,8 km, conform Știri pe surse.

Administrația meteorologică din Taiwan a anunțat că magnitudinea a fost de 7,2 și a lăsat 91.000 de gospodării fără curent electric. După 13 minute, a urmat o replică ce a avut magnitudinea de 6,5 grade, produs la o adâncime de doar 11,8 kilometri.

These are real scenes of #earthquake in #Taiwan, not a movie . Let’s pray for the people safety ..#Taiwan #Earthquake #Tsunami #China #Hualien #Japan #Terremoto

pic.twitter.com/8kcC6ddiCv

— Adv Shah Fahad Wazir (@AdvShahfahad) April 3, 2024

Alertă de tsunami

Japonia a emis un aviz de evacuare pentru zonele de coastă din apropierea prefecturii sudice Okinawa. Un tsunami este așteptat să se producă în jurul orei locale 10. Avertizarea a fost emisă după ce seismul s-a produs în ocean.

USGS a anunțat că s-a produs o altă replică la 10 kilometri adâncime, cu o magnitudine de 5,7 grade, la 37 de minute după seismul inițial și urmată după 8 minute de o altă replica de 5,5, grade.

Televiziunea niponă NHK a anunțat că un tsunami inițial de 30 cm a ajuns la țărim pe Yonaguni, o insula îndepărtată care se află la 110 kilometri de Taiwan și a avertizat că sunt așteptate valuri mult mai mari.

Și în Okinawa s-a produs un tsunami mic, sub 30 de cm, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor, dar niciun val nu a ajuns la aeroport și a fost redeschis.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube în Japonia în urma avertizării de tsunami.

Pagubele cutremurului

26 de clădiri s-au prăbușit și șapte persoane sunt blocate înăuntru. Printre clădirile prăbușite, 15 se află în comitatul Hualien, în apropierea epicentrului.

BREAKIN: A Multistory Building on the Corner of Congquing and Zhongshan Road has Partially Collapsed in Hualien as 7.5 Magnitude Earthquake hit Taiwan.#Taiwan #Earthquake pic.twitter.com/ePZ2XhgcFC

— Wali Khan (@WaliKhan_TK) April 3, 2024

Traficul feroviar a fost afectat, dar se estimează că circulația se va relua până la finalul zilei de miercuri.

Cutremurul a provocat pagube și pe șosele și a avariat grav o autostrada important pe coasta de est. Pe autostrada Suhua au căzut bolovani uriași și mai multe tuneluri au fost sparte.

O altă autostrada care face legătura între coasta de vest și estul Taiwanului a fost afectată, iar cel puțin 12 mașini au fost lovite și nouă persoane s-au ales cu răni.

Seismologii au transmis că acesta este cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *