Deficiența unei vitamine duce la dureri mari de spate si articulații

Vitaminele sunt cruciale pentru sănătatea noastră, iar printre cele patru vitamine solubile în grăsimi se numără și vitamina D, denumită și “vitamina soarelui”, deoarece corpul nostru o produce în răspuns la expunerea pielii la lumina solară.

Deficitul de vitamina D poate fi semnalat de:

dureri de spate și osoase,
slăbiciune musculară,
oboseală,
greață și căderea părului.

Deși se găsește în mod natural în unele alimente precum pește, uleiuri din ficat de pește, gălbenușuri de ou și în produse lactate și cereale fortificate, există două forme principale: D2 și D3. Vitamina D2 provine din alimente fortificate, vegetale și suplimente, în timp ce vitamina D3 vine din alimente fortificate, produse de origine animală, suplimente și poate fi produsă intern când pielea este expusă la radiații ultraviolete.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, ajutând organismul să utilizeze calciul din dietă pentru a menține oasele puternice.

În trecut, lipsa vitaminei D era legată de rahitism, o afecțiune în care oasele nu se mineralizează corespunzător, determinând oase moi și deformări. Cu toate acestea, cercetările recente subliniază rolul esențial al vitaminei D în prevenirea unei game variate de probleme de sănătate, inclusiv osteoporoza, anumite tipuri de cancer, afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, infecții, inflamații intestinale, tulburări psihologice și cognitive.

Există mai multe cauze ale deficienței de vitamina D. Una dintre ele este consumul insuficient al acesteia în timp, mai ales în cazul unei diete vegetariene strict, deoarece majoritatea surselor naturale provin din alimente de origine animală. Un alt factor este expunerea insuficientă la lumina soarelui. Deoarece organismul produce vitamina D când pielea este expusă la lumina solară, riscul de deficit crește dacă petreceți mai mult timp în interior, locuiți în zone cu temperaturi scăzute, purtați haine care acoperă marea parte a corpului sau aveți o profesie care limitează expunerea la soare.

De asemenea, pigmentul melanină din piele poate reduce capacitatea acesteia de a produce vitamina D în urma expunerii la soare. Astfel, persoanele cu pielea închisă la culoare, în special adulții în vârstă, prezintă un risc mai mare de deficit de vitamina D.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, rinichii devin mai puțin eficienți în procesul de transformare a vitaminei D în forma sa activă, ceea ce poate crește riscul de deficit de vitamina D.

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boala Crohn, fibroza chistică și boala celiacă, pot afecta abilitatea tractului digestiv de a absorbi vitamina D din alimente.

Obezitatea poate influența nivelurile de vitamina D din sânge, deoarece celulele grase pot reține vitamina D, afectând eliberarea ei în circulație. Persoanele cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mare au adesea nivele mai scăzute de vitamina D în sânge.

Factorii de risc pentru deficiența de vitamina D includ

vârsta,
condiția fizică și mobilitatea – persoanele cu obezitate sunt mai expuse la lipsa vitaminei D,
alergiile la lapte,
adoptarea unei diete vegane stricte, consumul de lapte matern, care conține doar o mică cantitate de vitamina D,
prezența anumitor afecțiuni precum fibroza chistică, bolile cronice renale sau bolile inflamatorii intestinale.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *