Doliu în Biserica Ortodoxă Bulgară! Patriarhul Neofit s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani –

Părintele Neofit era internat în spital din cauza bolii la plămâni încă din luna noiembrie a anului 2023, iar anunțul morții lui a fost făcut de curând de către Biserica Creştină Ortodoxă Bulgară.

Cum a murit patriarhul Neofit

Conform informațiilor transmise de Sfântului Sinod prin intermediul unui comunicat de presă, decesul patriarhului a survenit în urma unei insuficiențe multiviscerale, care a afectat multiple organe.

„Facem apel la creștinii ortodocși să înalțe rugăciunea lor sinceră împreună cu Sfânta Biserică Ortodoxă către Dumnezeul cel atotmilostiv pentru a odihni sufletul dragului nostru Patriarh în împărăția lui Dumnezeu – în locașurile drepților”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Bulgare, citat de  basilica.ro.

Născut pe 15 octombrie 1945, la Sofia, Neofit, cunoscut sub numele de Simeon Nikolov Dimitrov, și-a dedicat viața serviciului Bisericii și educației teologice.

Acesta a aboslvit  Seminarul ortodox din Sofia în 1965, și și-a continuat studiile la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida”.

Ulterior, s-a înscris la Academia Teologică din Moscova pentru a se specializa în muzică bisericească.

Revenit în Sofia, Neofit a devenit profesor de muzică bisericească și dirijor al Corului Academiei Teologice. A ocupat funcția de rector al Academiei Teologice și a fost numit primul decan al reînființatei Facultăți de Teologie de la Universitatea din Sofia.

Cum a devenit părintele Neofit capul Bisericii Ortodoxe Bulgare

În ianuarie 1992, Neofit a fost numit secretar al Sfântului Sinod.

Astfel a marcat o nouă etapă în ascensiunea sa în ierarhia bisericească. În august 1975, Neofit a intrat în monahism la Mănăstirea Troian, iar în 1976 a fost hirotonit ieromonah de către patriarhul Maxim al Bulgariei.

Acesta a devenit episcop vicar la Sofia în decembrie 1985, iar apoi Mitropolit de Ruse în 1994. Momentul culminant al carierei sale a fost numirea în funcția supremă de Patriarh al Bulgariei și Mitropolit al Sofiei pe 24 februarie 2013.

În aceeași zi a fost pus pe tronul Catedralei Sf. Alexandru Nevski din Sofia.

În conformitate cu legea canonică a Bisericii Ortodoxe Bulgare, Sfântul Sinod va fi condus temporar de cel mai înalt Mitropolit până la alegerea unui nou Patriarh, care trebuie să aibă loc în cel mult patru luni de la decesul titularului.

Astfel, se deschide un nou capitol în istoria Bisericii, iar moartea lui Neofit lasă în urmă o amprentă profundă asupra comunității religioase bulgare.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *