Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete / Hezbollah a lansat atacuri asupra Înălțimilor Golan / SUA, Marea Britanie și Franța, împreună cu Iordania, ajută Israelul să intercepteze dronele și rachetele

UPDATE: Iranul a atacat Israelul în valuri, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul a decretat starea de urgență, și-a închis spațiul aerian și și-a ridicat de la sol avioanele militare.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC News că ei estimează la 400 – 500 numărul de drone și rachete lansate de iranieni asupra Israelului.

De asemenea, milițiile Hezbollah din Liban, sprijinite de Iran, au anunțat că au lansat rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel, iar rebelii houthi pro-iranieni au lansat un atac cu drone spre Israel.

Vecinii Israelului și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

SUA, Marea Britanie, Franța, dar și Iordania susțin Israelul în interceptarea dronelor și rachetelor lansate de Iran.

„SUA vor fi alături de poporul israelian și vor sprijini apărarea sa împotriva acestor amenințări din partea Iranului”, a transmis Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.

De precizat că Iordania a permis Statelor Unite să-i folosească spațiul aerian pentru a intercepta atacurile iraniene.

„Alături de aliații noștri, lucrăm de urgență pentru a restabili situația și a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu vrea să vadă mai multă vărsare de sânge”, a transmis premierul britanic, Rishi Sunak, pe X.

Uniunea Europeană „condamnă ferm” atacul Iranului asupra Israelului, printr-un mesaj transmis de Josep Borrell, șeful diplomației UE. E o „escaladare fără precedent” și „o amenințare gravă la adresa securității regionale”, a punctat acesta, într-un mesaj tot pe X.

Siria a pus în alertă maximă sistemele sale de apărare sol-aer, de fabricație rusească, din jurul capitalei Damasc și a principalelor baze, în așteptarea unui atac israelian, au declarat surse din armată pentru Reuters.

De asemenea, apărarea antiaeriană a Egiptului a fost plasată în „alertă maximă”.

În acest context, ministrul iranian al Apărării a avertizat că orice țară care permite Israelului să-i folosească spațiul aerian sau teritoriul pentru a ataca Iranul se va confrunta cu un „răspuns decisiv” din partea Iranului.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Forțele de Apărare Israelului au anunțat public sâmbătă seara că Iranul a lansat zeci de drone de pe teritoriul său. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul se pregătea pentru un atac din Iran. „În ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct al Iranului”, a spus el, potrivit CNN.

Israelul, atacat cu drone iraniene

„Sistemele noastre defensive sunt desfășurate; suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât din punct de vedere defensiv, cât și ofensiv. Statul Israel este puternic. IDF este puternică. Publicul este puternic”, a spus el.

Netanyahu a mulțumit SUA, Marii Britanii, Franței și celorlalți aliați ai săi pentru că „stau alături de Israel”.

„Am stabilit un principiu clar: oricice ne face rău, îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu linişte şi hotărâre”, a spus Netanyahu.

Un oficial american a confirmat că Iranul a lansat drone împotriva Israelului, la scurt timp după un anunț din partea Forțelor de Apărare ale Israelului.

Un oficial israelian a confirmat, de asemenea, că Iranul a lansat zeci de drone.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, a vorbit presei la Tel Aviv, Israel, pe 18 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că forțele de apărare urmăresc amenințarea în spațiul lor aerian și a adăugat că amenințarea va dura câteva ore pentru a ajunge în Israel. GPS-ul nu va fi disponibil în anumite zone ca parte a pregătirilor, a spus Hagari.

„Dacă descoperim amenințări specifice care au un timp de sosire mai scurt, vă vom informa imediat”, a spus Hagari. „Vă cerem să fiți vigilenți și să urmați instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern. Înțelegem aceste amenințări și le-am abordat în trecut”.

De asemenea, analistul CNN în afaceri politice și globale, Barak Ravid, a mai spus că Iranul a lansat atacul folosind zeci de drone, citând patru oficiali americani și israelieni.

SUA vor încerca să intercepteze orice arme lansate asupra Israelului dacă este posibil să facă acest lucru, au declarat doi oficiali americani pentru CNN, ca o indicație a nivelului de cooperare continuă dintre cele două armate înainte de un atac iranian anticipat.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *