LASATA SECULUI 2024. Ce nu ai voie sa faci cu nici un chip in seara dinaintea Lasatei Secului

Postul Mare va incepe pe data de 18 martie 2024 (luni). Duminica, 17 martie 2024, va avea loc „Lasata Secului”. In seara anterioara Lasatului Secului se respecta anumite traditii.

Traditii, obiceiuri si superstitii. Ce sa nu faci in seara dinaintea „Lasatei Secului”

Nu vorbi prea mult. Evita discutiile sterile si logoreea din plictiseala caci acestea te duc cu pasi marunti si siguri la barfa.

Nu te uita la televizor daca acolo vei gasi numai indecenta si violenta. In traditia populara, postul ochilor este la fel de important precum cumpatarea in fata meselor imbelsugate.

Postul Pastelui dureaza 40 de zile, plus Saptamana Patimilor, fiind cel mai lung si strict post din cele patru care exista intr-un an.

In Postul Pastelui credinciosii se abtin de la anumite alimente, precum carne, oua, peste, branza, lapte. De asemenea, in Postul Pastelui este recomandat sa nu se consume untdelemn, iar fumatul si alcoolul nu sunt permise.

Pe parcursul intregului post exista anumite zile in care se poate manca peste, asa-numitele dezlegari la peste. Zilele cand au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.

Parintele Dorel Galan din Cluj spune ca postul ”este o chestiune intima, personala”, pentru adevarul.ro.
”Cred ca si Dumnezeu prefera un om care mananca slanina fripta, dar e vesel decat un «sfant» vegetarian, manios si artagos.

Va mai dau un exemplu: doi batrani din Pateric (n. r. una dintre cartile de capatai ale Bisericii Ortodoxe) isi impartaseau experientele ascetice.

Unul spunea ca soarele nu l-a vazut vreodata mancand pentru ca manca o data in zi, dupa apus. Iar celalalt: «Pe mine soarele nu m-a vazut vreodata manios». Asadar…“, considera preotul.

Postul nu e post, daca nu e trait ca un post, subliniaza un alt preot, Constantin Necula.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *