Lasata Secului pentru Postul Mare. Ce este interzis in aceasta zi. Daca faci asta vei avea parte numai de pagube –

In 2024, Lasata Secului pentru Postul Pastelui cade in ziua de duminica, 17 martie, iar inceputul Postului Pastelui va fi marcat solemn in ziua urmatoare, luni, 18 martie.

Sfintele Pasti vor fi sarbatorite de crestinii ortodocsi pe data de 5 mai 2024.
In perioada postului, oamenii trebuie sa se concentreze pe relatia lor cu Dumnezeu si cu aproapele lor. Sa isi indrepte comportamentul. Sa pazeasca poruncile Lui Dumnezeu. Sa ierte si sa-si ceara iertare.

„De mancare postiind, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, in desert te lauzi cu nemancarea… Ca un mincinos vei fi urat de Dumnezeu si demonilor celor rai te vei asemana, caci nici ei nu mananca pururea…”, ne avertizeaza sfintii parinti.

Sarbatoarea de lasatul secului prezinta variatii calendaristice, in functie de zona, ea fiind celebrata fie in duminica lasatului sec de carne, fie in cea a lasatului sec de branza.

In unele zone, pregatirile incep din ziua de sambata, care este marcata in special de obiceiuri legate de cultul mortilor. Se fac parastase si se da mancare de pomana. Se pregatesc tot felul de bunatati, se coace painea, apoi se fac placintele cu malai in frunze de varza, taitei cu nuca sau cu mac, poame coapte.

Duminica, toata familia se asaza la masa si trebuie sa manance pe saturate, pentru ca de acum incolo nu se va mai putea manca „de dulce”. In trecut, in aceasta zi se tineau cele mai mari sezatori. Tinerii se adunau la o casa din sat, iar fetele aduceau gogosi si placinte calde.

Era ultima noapte in care se mai puteau distra, pana la Pasti. In unele zone, sarbatoarea se asemana cu Revelionul, se juca mult, se manca si se bea din abundenta, si purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zapostit, Hodaite, Refenele, Opait, se arata pe site-ul crestinortodox.ro.

In Muntenia, petrecerea era familiala: cei mici veneau la cei mari, copiii la parinti, finii la nasi si aduceau cate un plocon, sarutau mana gazdei si cereau iertare, pentru a intra impacati cu toata lumea in Postul Mare.

Ce NU ai voie sa faci

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite.

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul.

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Ce nu se consuma in postul Pastelui
In postul Pastelui, crestin ortodocsii adopta o atitudine spirituala, se roaga si isi curata sufletul, dar nici nu consuma alimentele interzise precum: carne, branza, oua, lapte si peste.

Sfintele Pasti vor fi sarbatorite de crestinii ortodocsi pe data de 5 mai 2024.
In preajma sarbatorilor pascale, oamenii se vor putea bucura de o mini-vacanta. Pentru a facilita o mini-vacanta, Guvernul Romaniei a decis sa ofere posibilitatea de a crea „o punte” prin prelungirea programului de lucru. A

Astfel, avand in vedere apropierea datei de 1 Mai de Sfintele Pasti, oamenii vor avea liber de pe 1 mai pana pe 6 mai.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *