Martea Mare din Saptamana Patimilor. Ce este bine sa faci in aceasta zi pentru a avea parte de noroc si sanatate

Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului este o zi cu o importanta incarcatura spirituala si religioasa pentru crestinism.

Martea Mare, numita si Martea Seaca, ii pregateste pe credinciosi pentru sfanta sarbatoare a Pastelui cu Pilda celor zece fecioare, pe care Mantuitorul le-a spus-o ucenicilor, in care li se prezinta cinci fecioare „intelepte“ si cinci fecioare „neintelepte“ pregatindu-se pentru nunta.

In Noul Testament, intalnirea omului cu Iisus este asemanata cu o nunta. Hristos se numeste pe sine „mire“, in vreme ce Apostolii sunt numiti „prietenii mirelui“. Mireasa lui Hristos este, bineinteles, Biserica. Prin citirea acestei pilde (Matei 25), slujitorii Domnului ii pregatesc pe crestini pentru cea de-a doua venire a Mantuitorului, ca acestia sa fie mereu gata sa-L intampine, scrie crestinortodox.ro.

A doua tema religioasa din Martea Mare este inmultirea talantilor, iar mesajul central al acesteia este urmatorul: fiecare crestin trebuie puna in folosinta darurile primite de la Dumnezeu, inmultindu-le atat in folosul sau, cat si in folosul semenilor.

Martea Mare din Saptamana Patimilor, traditii si superstitii

In traditia populara, in Martea Mare din Saptamana Patimilor se aspira, se da cu matura, se sterg geamurile si se fac treburile grele pe langa casa, urmand ca miercuri sa aiba loc muncile pe camp. Totodata, Martea Seaca este ultima zi in care gospodinelor le este permis sa spele si sa calce, conform ego.ro.

Biserica nu considera munca in a doua zi din Saptamana Patimilor un pacat, motiv pentru care credinciosii au liber la activitatile de pregatire pentru marele eveniment al Invierii, care trebuie sa-i gaseasca cu lucrurile oranduite si sufletele eliberate de povara pacatelor.

In aceasta zi, gospodarii curata curtile, aduna gunoaiele si repara gardurile. Se spune ca, in Martea Mare, barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa isi ajute nevestele, pentru a avea noroc in relatie si spor in casa pe tot parcursul anului.

De asemenea, in aceasta zi candela trebuie sa arda toata ziua. O veche superstitie din popor spune ca, in aceasta zi, oamenii trebuie sa se spele ritualic, o practica ce ar avea puterea de a seca bolile.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *