Nașii de cununie necăsătoriți. Poți fi naș de cununie sau de botez dacă nu ești căsătorit?

În viața oricărui creștin, nașii joacă un rol extrem de important, mai ales în două momente de referință: cununia, respectiv botezul. Nașii devin părinții spirituali pentru mirii pe care îi cunună, respectiv pentru bebelușul proaspăt botezat. Întrebarea care se află pe buzele multora în ultima vreme este dacă poți deveni naș de botez sau de cununie chiar dacă nu ești căsătorit.

Nu mai este un secret faptul că Biserica are o serie de reguli destul de stricte în ceea ce privește evenimentele importante din viața unui creștin, printre care botezul sau cununia. Iată care sunt acestea!

Ce spun preoții despre nașii de cununie necăsătoriți

În volumul „Biserică și Cult pe înțelesul tuturor”, preotul profesor Nicolae Necula povestea că nașii, însă, nu au numai un rol estetic și ajutător în săvârșirea Tainei Cununiei, ci devin din acel moment părinții sufletești sau duhovnicești ai celor doi miri.

Așadar, pentru că au un rol extrem de deosebit, nașii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Nașii trebuie să fie cununați și să aibă o viață morală ireproșabilă pentru a putea fi exemple pentru finii lor și, de asemenea, nu se recomandă ca nașii să fie tineri proaspăt căsătoriți, deoarece nu au experiență.

Dezlegarea sau dispensa pentru nași de cununie necăsătoriți

Rânduiala, veche de sute de ani, prevede ca nașii la cununie să constituie ei înșiși o familie. Așadar, părinții spirituali neaparăt trebuie să fie căsătoriți, cununați la biserică, cu o oarecare experiență de cuplu și o viață spirituală adecvată.

Cu toate acestea, nașii de cununie pot fi și necăsătoriți, doar în anumite condiții. Acest lucru este posibil cu o dispensă de la preot și cu condiția ca nașii să se cunune religios în următorul an.

La cununia civilă nașii trebuie să fie căsătoriți?

În ceea ce privește cununia religioasă, nașii trebuie să reprezinte la rândul lor o familie. Spre deosebire de cununia religioasă, la cununia civilă poți avea drept martori orice adult care are în posesie un act de identitate, deci nu este neapărat nevoie să fie căsătoriți civil și religios.

În general, nașii de cununie sunt prietenii apropiați, uneori de aceeași vârstă cu mirii, sau nașii de la botez, ori rude apropiate.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *