Noaptea de Înviere 2024. Ce trebuie să faci imediat ce iei Lumina Sfântă. Tradiții și obiceiuri

Paștele ortodox cade în acest an pe 5 mai, iar românii se vor aduna pentru Noaptea de Înviere 2024 în seara de 4 mai, pentru a lua Lumina Sfântă. Această noapte aduce cu sine tradiții și obiceiuri speciale, respectate cu încredere de credincioși în fiecare an.

Noaptea de Înviere este momentul central în calendarul ortodox, marcând învierea lui Hristos. În această zi, creștinii ortodocși se pregătesc să participe la slujba de Înviere, pentru a primi Lumina Sfântă.

Se spune că este important să te pregătești cu grijă înainte de a merge la biserică în această noapte. Este recomandat să ai haine noi, pregătite special pentru această ocazie. De asemenea, este sugerat să eviți certurile în această zi, ci să aștepți sosirea Luminei Sfinte cu o inimă curată și pașnică.

O tradiție veche spune că în Noaptea de Înviere nu e bine să atingi sarea, pentru că îți va merge rău tot anul.

Slujba de Înviere ține 3-4 ore, timp în care creștinii înconjoară biserica, iau Lumina Sfântă și se salută cu „Hristos a Înviat”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat”, lucru care se întâmplă timp de 40 de zile, până la Înălțare, când se salută cu „Hristos s-a Înălțat”, la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat”.

Apoi, se merge acasă unde obiceiul spune că trebuie să se ciocnească ouă roșii. Tot în această noapte se termină postul de 40 de zile si se mănâncă tradițional de Paște precum drob, ouă roșii, cozonac și altele.

La ora 00:00, se sting toate luminile, iar preoții ies cu lumânarea aprinsă și o candelă de la Sfântă Cruce, rostind de trei ori „Veniți de primiți lumină”.

Credincioșii iau lumina de la preot și o dau mai departe, apoi ies în fața bisericii și începe slujba cu citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16).

După ce iau lumină, oamenii se duc și la mormintele celor dragi pentru a le da lumină. Se merge spre casă pentru a proteja candela. Se spune că e bine ca resturile de la lumânările aprinse de Înviere să fie păstrate.

Din acest moment, oamenii se salută cu „Hristos a Înviat”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat”.

Veniți acasă de la biserică, lumina sfântă este pusă pe masă, iar oamenii ciocnesc ouăle roșii, simbol al Învierii.

Lumânarea din noaptea de Înviere poate fi stinsă și aprinsă câte puțin în fiecare zi a săptămânii luminate, potrivit doxologia.ro.

Printre obiceiurile cele mai cunoscute se numără hainele noi în ziua de Înviere. Se spune că această tradiție aduce noroc și prosperitate în anul următor.

De asemenea, există credința că cine doarme în ziua de Paște va fi leneș și va avea ghinion pe tot parcursul anului. Mulți oameni stau toată noaptea la slujba de Înviere.

De asemenea, în dimineața de Paște, oamenii se spală pe față cu apa dintr-un lighean în care au pus un ou roșu și o monedă, pentru bunăstare și noroc.

De asemenea, se spune că e bine să împarți primul ou ciocnit cu întreaga familie, pentru protecție și unitate în familie.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *