Pensia minima pe care o primesti daca ai cotizat sub 15 ani.
Ce pensie primesti daca ai cotizat mai putin de 15 ani. Schimbare majora in legea pensiilor pentru angajatii care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani.
Acestia vor avea dreptul la pensie cand vor implini varsta necesara. Cuantumul pensiei se ridica la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de munca.
Astfel, se face o diferenta intre salariatii care au contribuit la sistemul de pensii de stat intre 10-15 ani si cei care au platit timp de peste 15 ani. Ultimii vor primi 45% din salariul minim brut, la care se adauga 1% pentru fiecare an de vechime.
Pana acum, nu exista nicio diferenta in functie de anii lucrati de catre cei care beneficiaza de pensia minima.
Cati bani primesti la pensie
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.
In cazul in care, din calculul pensiei, rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare. Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima.
Cat este pensia de urmas
In privinta pensiei de urmas si ajutorul pentru sotul supravietuitor, dupa decesul unuia dintre soti, cel care a ramas in viata si are varsta de pensionare, va primi 25% din pensia persoanei decedate.
„Pensia de urmas se mentine si, in plus fata de actualele prevederi, apare o noua prestatie. Este vorba de ajutorul pentru sotul pensionar supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, releva actul normativ.