Pensii 2024. Şeful Casei de pensii, anunţ pentru 5 milioane de români:

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce se întâmplă în situația în care, după recalculare, valoarea pensiei va fi mai mică în loc să fie mai mare.

Pensii 2024. Românii care vor avea pensii mai mici după recalculare vor rămîne cu acelaşi cuantum din septembrie.  Nici o pensie aflată în plată nu va scădea, potrivit prevederilor noii legi a pensiilor. În cazul în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.

Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții.

Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare. Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare”, a spus Daniel Baciu.

Pensii 2024. „Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia. Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nici o pensie nu va scădea”, a mai declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Pensii 2024. Ministrul Muncii anunţă că se schimbă taloanele din septembrie: „Toate pensiile vor creşte, nicio pensie nu nu va scădea”

Ministerul Muncii transmite că proiectul de buget pentru anul 2024 prevede banii pentru mărirea pensiilor. ”Banii pentru mărirea pensiilor sunt prevăzuţi în proiectele de lege ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Astfel, au fost alocate 135 de miliarde de lei, dintre care 115 miliarde de lei reprezintă venituri din contribuţiile de asigurări sociale (CAS), iar 20 de miliarde de lei reprezintă subvenţia de la bugetul de stat”, a transmis, miercuri, Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent, că în noua lege a pensiilor, avem un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie, trebuie să avem majorarea pensiilor cu rata inflaţiei plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Ea a mai arătat că pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidenţiate exact care sunt punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate pe care le primesc.

”Vreau să fie foarte clar pentru toţi românii că legea pensiilor este sustenabilă, doi, că da, sunt bani în buget pentru a finanţa cheltuiala cu pensiile şi trei, este foarte important ca pensionarii să ştie că în anul 2024 toate pensiile vor creşte, nicio pensie nu nu va scădea. Vom avea momentul T0, în ianuarie şi e important să ştie că în noua lege a pensiilor avem un articol care spune clar că de acum înainte, în fiecare, an, în luna ianuarie trebuie să avem majorarea pensiilor, pe acelaşi mecanism (..) cu rata inflaţiei din anul anterior plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a spus ministrul Muncii la Prima News.

Simona Bucura Oprescu a precizat că pensionarii mai trebuie să ştie că în septembrie se va finalzia procesul de recalculare a pensiilor şi se vor pune în plată noile pensii.

Despre legea pensiilor, ministrul Muncii a mai spus că perioadele de armată, studii, şomaj, vin cu puncte suplimentare. ”Pentru a încuraja perioada de contributivitate, peste perioada de 25 de ani avem puncte suplimentare, a mai spus ea.

”În opinia noastră, este o lege simplă şi clară”, a subliniat Simona Bucura Oprescu. Ea a mai arătat că pe taloanele pe care pensionarii le vor primi după data de 1 septembrie, vor avea evidenţiate exact care sunt punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate pe care le primesc.

Ministrul Muncii s-a referit şi la efortul bugetar al noii legi a pensiilor, ea arătând că ”este cunoscut”. ”Creşterea suplimentară care se referă la recalculare, la impactul pe care îl avem pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, este de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde de lei pe lună”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Ea a dat asigurări că ”egea pensiilor este cu adevărat o lege sustenabilă”. ”impactul bugetar al noii legi a pensiilor este de 0.6% din PIB iar banii din pensii sunt în bugetul pentru 2024. Pensionarii pot fi siguri că vor beneficia de majorarea pensiilor”, a afirmat ea.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *