Pensiile se majorează de 3 ori în 2024? Decizia urmează să fie luată de Guvern

Pensiile se majorează de 3 ori în 2024 dacă Guvernul va lua această decizie. Aproximativ 1,2 milioane de pensionari ar putea beneficia de trei majorări ale pensiei, și nu doar două, așa cum este stabilit.

Pensiile se majorează de 3 ori în 2024?
Noi promisiuni au fost lansate pentru cele peste două milioane de pensionari, care ar urma să beneficieze de o majorare suplimentară la pensie. Ar putea fi o mărire de până la 100 de lei. Și se ia în considerare eliminarea impozitului pentru cei cu venituri sub 3.000 de lei.

Aceasta ar reprezenta a treia majorare planificată pentru anul 2024. Guvernul examinează posibilitatea de a oferi trei majorări în total în cursul acestui an.

Propunerea prevede exonerarea de impozit pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Cei care încasează această sumă la pensie sunt aproximativ 1,2 milioane de pensionari.

Aceștia ar putea înregistra o creștere a veniturilor de până la 100 de lei. Chiar și pensionarii cu venituri mai ridicate ar putea beneficia de o majorare.

Creșterea prețurilor ar putea duce la scutirea de impozit
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că decizia sa de a oferi scutire până la 3.000 de lei este justificată. În contextul creșterii costurilor și reducerii nivelului de trai. Această măsură ar implica o creștere a cheltuielilor statului cu pensiile de aproape două miliarde de lei. Ceea ce ridică îngrijorări cu privire la deficitul bugetar.

„Aștept recomandarea Ministerului de Finanțe să vedem dacă ne permitem, după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie, să avem aceasta scutire de impozite până în 3.000 de lei”, a spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că vizați de această posibilă neimpozitare ar fi peste 1,28 milioane de români care au pensiile între 2.001 lei și 3.000 de lei.

Totuși, economiștii avertizează că aceste majorări ar putea contribui la un deficit de peste 6% din PIB. În timp ce premierul se arată optimist. Cu toate acestea, unii finanțatori exprimă îndoieli cu privire la succesul acestei strategii.

Fără noile majorări propuse, estimările economiștilor arată că deficitul ar putea depăși 6% din PIB. România a convenit un plafon de 4,9% la Bruxelles, însă premierul Marcel Ciolacu este încrezător că putem reuși să ne încadrăm.

Vicepreședintele CFA România, Adrian Codîrlașu, avertizează cu privire la posibilele creșteri de taxe. Acestea ar putea duce la o creștere a prețurilor, și caută să clarifice că aceste măsuri vizează în principal companiile.

Pensiile au înregistrat o creștere la începutul anului cu 13,8%. Iar în luna septembrie, aproape 3 milioane de vârstnici vor beneficia de o altă majorare.

Într-o mișcare similară, Guvernul a crescut plafonul de venituri pentru acordarea tichetelor de alimente de la 1.700 de lei la 2.000 de lei. Executivul garantează astfel beneficiarilor suma de 250 de lei la fiecare două luni până în 2027.

Astfel, urmează ca pensiile să se majorează de 3 ori în 2024 dacă Guvernul va lua această decizie.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *