Predicțiile alarmante ale unei echipe de experți internaționali, publicate în revista „Nature”, fac senzație în mediul online. –

Noul studiu, realizat de peste 20 de oameni de știință, avertizează că daunele ireversibile pe care le aducem ecosistemelor Pământului ar putea duce la un colaps biologic brutal.

Și la sfârșitul lumii, așa cum o cunoaștem, potrivit Worldcrunch.
Intitulat „Apropierea unei schimbări în biosfera Pământului”, studiul realizat de peste 20 de oameni de știință din diverse instituții internaționale nu este foarte optimist.

Aproape jumătate din climatele prezente azi pe Pământ ar putea dispărea în curând

„Toate aceste tranziții au coincis cu constrângeri care au modificat atmosfera, oceanul și clima la scară globală”, spun autorii. Același fenomen are loc în prezent: conform oamenilor de știință, aproape jumătate din climatele prezente astăzi pe Pământ ar putea dispărea în curând, fiind înlocuite de condiții nemaivăzute până acum de organismele vii pe 12% până la 39% din suprafața planetei.

Mai presus de toate, această tranziție radicală ar putea avea loc cu o brutalitate fără precedent.
„Ultima perturbare planetară a provocat schimbări biologice extreme în doar 1000 de ani”, spune Arne Moers, profesor de biodiversitate la Universitatea Simon Fraser din Vancouver

La scară geologică, este ca și cum ai trece de la copilărie direct la vârsta adultă în mai puțin de un an. Și totuși, ceea ce se întâmplă astăzi merge cu o viteză și mai mare”, spune el.

Și mai rău este că inerția ar putea scăpa de sub control sistemul în curând. „Planeta noastră nu are nicio amintire despre starea sa anterioară”, spun autorii.

Ne asumăm un risc enorm de modificare a stării Pământului: înclinarea brutală a sistemului climatic spre un nou echilibru la care ecosistemele și societățile noastre nu se vor putea adapta”, afirmă Arne Moers.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *