Rețeta de cozonaci a Gabrielei Cristea: Pufoși, cu nucă și ciocolată –

Gabriela Cristea, prezentatoarea TV cunoscută pentru abilitățile sale în gătit, a dezvăluit fanilor rețeta sa secretă pentru cei mai pufoși cozonaci cu nucă și ciocolată. Dacă sunteți în căutarea unei rețete speciale pentru sărbători, atunci aceasta este pentru voi!

Ingrediente:

1 kg de făină;
400 ml de lapte;
300 grame de zahăr;
ouă;
50 de grame de unt;
100 ml de ulei;
zahăr pudră;
14 grame de drojdie;
zahăr vanilinat;

ciocolată și lichior de cireșe amare pentru umplutură;
un praf de sare.

Gabriela Cristea începe prin a pune 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri în castronul robotului de bucătărie. Odată ce aceasta este făcută, albușurile rămase se adaugă la compoziție pentru a o face mai pufoasă.

Este important ca ouăle să fie la temperatura camerei pentru a asigura succesul rețetei. Apoi, ouăle se adaugă în blender împreună cu restul de zahăr, esențele de vanilie și de rom, pliculețele de zahăr vanilinat și se mixează timp de 3-4 minute, până când compoziția devine albă.

Drojdia se adaugă într-un amestec format din 100 de ml de lapte călduț și o lingură de zahăr, apoi se lasă să crească pentru câteva minute.

După aceasta, se adaugă în bolul cu ouăle bătute împreună cu o parte din lapte și jumătate din cantitatea de făină. Făina rămasă se amestecă cu sare și se adaugă în compoziția formată, care se amestecă încă 5 minute la robotul de bucătărie.

„Acum urmează prima etapă de dospire. Strângem aluatul în formă de bilă, îl punem înapoi în oală și îl acoperim cu folie de plastic. Apoi, îl lăsăm în cuptorul încălzit la 40 de grade pentru aproximativ 30 de minute, astfel încât să crească.

După aceasta, aluatul va arăta senzațional, crescând de aproximativ 3 ori în volum. Acum, ungem blatul de lucru cu puțin ulei și ne ungem și mâinile.”

După prima etapă de dospire, aluatul se împarte în trei bucăți, pentru a realiza cei trei cozonaci. Cu ajutorul ochilor, se formează trei bile separate.

Momentul perfect pentru a face umplutura a sosit. 3 albușuri de ou sunt bătute spumă cu un praf de sare. Apoi, se adaugă 3-4 linguri zdravene de zahăr pudră. Urmează nucile și ciocolata, care se amestecă cu o spatulă de jos în sus și cu atenție pentru a nu destrăma spuma.

Următorul pas presupune întinderea primului aluat pe blatul de lucru uns cu ulei cu ajutorul unui sucitor. O treime din compoziție se întinde bine peste aluatul întins.

Foaia se taie pe jumătate și fiecare bucată se răsucește de la mijloc spre exterior. Apoi, se împletesc două câte două. Un secret al Gabrielei este acela de a acoperi cozonacii cu pungi de plastic și a-i introduce în cuptorul încins la 40-45 de grade pentru aproximativ o oră și jumătate, pentru a crește lent.

Între timp, cuptorul este preîncălzit la 200 de grade. Când cozonacii sunt gata, temperatura se reduce la 170-175 de grade și aceștia sunt copti timp de 25 de minute.

Înainte de a-i introduce în cuptor, se prepară o compoziție dintr-un gălbenuș de ou frecat cu puțină sare și două linguri de lapte. Aceasta se aplică pe deasupra cozonacilor pentru un aspect frumos și pentru a fixa ornamentul decorativ.

Un sfat util oferit de Gabriela Cristea este să se acopere cozonacii în cuptor cu o folie de aluminiu numai dacă aceștia sunt prea rumeni. În rest, aceștia pot fi lăsați să se răcească simplu, fără folie.

Rețeta Gabrielei se dovedește a fi una perfectă pentru momentele speciale în care vă doreați niște cozonaci pufoși și delicioși. Acum puteți să încercați această rețetă și să aveți parte de o experiență culinară memorabilă, potrivită pentru sărbători.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *