Reţetă mucenici moldoveneşti, fără zahăr. Cu două ouă faci 30 de bucăţi –

Reţeta de mucenici moldoveneşti fără zahăr este una dintre cele mai apreciate reţete de pe internet în această perioadă.

Pentru ca reţeta de mucenici moldoveneşti fără zahăr să iasă ca la carte, este nevoie ca fiecare gospodină să respecte câteva aspecte foarte importante, iar unul dintre ele este chiar alegerea tipului de drojdie.

Astfel că, este foarte important ca în bucătărie să fie cald. Ingredientele să fie la temperatura camerei, de preferat să fie scoase de cu seară din frigider. 

În ceea ce priveşte făina, aceasta trebuie să fie nulă, cea cu trei zerouri. Trebuie să fie bine uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii. 

Drojdia este un ingredient foarte important. Pentru mucenicii moldoveneşti drojdia proaspătă este cea mai bună alegere. Aluatul va creşte foarte bine şi va fi extrem de pufos, ca la cozonac.

Reţetă de mucenici moldoveneşti fără zahăr

Laptele trebuie încălzit puțin, ca să dospească drojdia. Ai grijă să nu folosești laptele fierbinte, pentru că va distruge microorganismele din drojdie și aluatul nu va mai crește la fel de bine.

Separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă, ca să obții un aluat mai bun. Gălbenuşurile le poţi bate cu un vârf de sare. Acestea îşi vor închide culoarea, iar aluatul va avea o culoare foarte frumoasă.

Pentru un aluat şi mai fraged de mucenici moldoveneşti, poţi adauga o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate.

Frământă aluatul la mixer și adaugă laptele călduț treptat, ca să se amestece bine toate ingredientele.

Frământă foarte bine aluatul pentru mucenicii moldoveneşti la mixer și apoi două minute de mână, împăturind marginile ca să fie cât mai bine afânat.

Nu frământa aluatul de mână prea mult, ca să nu se întărească la copt.

Coace mucenicii moldoveneştii la foc potrivit și pune dedesubt o tavă cu apă, să nu se ardă.

Reţetă de mucenici moldoveneşti fără zahăr – 30 bucăţi

Pentru aluat:

1 kg de făină;7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;700 ml lapte;2 ouă;răzătură de la o lămâie şi portocală;100 g unt 82% grăsime;un vârf de sare;esenţă de vanilie.

Pentru decor:

miere (opţional)nucăMod de preparare mucenici moldoveneşti fără zahăr

Pentru început se cerne făina de trei ori, pentru a se elimina toate impurităţile, dar şi pentru aerarea făinii. 

Dacă folosim drojdie proaspătă, trebuie să avem în vede că aceasta trebuie să se dizolve în puţin lapte. Se va adăuga şi o lingură de făina.

Peste făina cernută, se adaugă vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescuta, galbenuşurile şi restul de lapte călduţ.

Se amesteca totul şi apoi se adaugă untul moale puţin câte puţin, frământând uşor. Se frământă activ până când se termină untul. 

Este important să frământăm aluatul timp de cel puţin 20 de minute. Ba chiar să-l trântim de câteva ori şi de blatul de bucătărie.

Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ.  Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului. În felul acesta, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent. Se lasă la dospit pentru 30-40 de minute.

După ce au stat la dospit, rupeţi aluatul în bucăţi egale, apoi ungeţi masa cu ulei. Formaţi coca în forma cifrei 8. 

Mucenicii formaţi îi ungeţi cu ou şi îl lasaţi la loc ferit şi cald pentru 25 de minute. 

După ce şi-au dublat volumul, se pot pune la cuptor pentru 30 de minute, la 160 de grade.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *