Românii au parte de o minivacanță de 6 zile după Mica Unire. Calendarul vacanțelor din anul 2024

Cu ocazia Micii Unirii, românii au avut parte de o zi liberă din partea statului, însă angajații așteaptă cu nerăbdare minivacanța de 6 zile.

În anul 2024 există 17 sărbători legale ce sunt declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, astfel fiind libere pentru angajați, iar în cadrul acestora nu se calculează și zilele de weekend. Prima minivacanță din 2024 a avut loc la începutul anului, mai exact de Anul Nou, urmând ca 6 zile de vacanță să fie așteptate de către români timp de patru luni.

Când are loc minivacanța de 6 zile a anului 2024

Sărbătorile legale reprezintă zile libere acordate prin lege, fiind declarate nelucrătoare, iar pe parcursului anului 2024 vom avea parte de 17 astfel de zile. În aceste zile în care sunt amintite sărbători legale, românii nu muncesc, însă există și câteva excepții în această categorie, mai exact persoanele ce lucrează în unitățile medicale, dar și în alimentație publică trebuie să muncească în aceste zile, alături de românii ce își desfășoară activitatea în unități ce nu își pot întrerupe activitatea datorită procesului de producție sau specificului activității.

Românii ce se încadrează în aceste categorii și sunt nevoiți să lucreze în zilele considerate libere din partea statului își pot lua ziua liberă lucrată în următoarele 30 de zile sau vor avea parte de compensații financiare. Luna mai este una dintre cele mai așteptate de către angajații români, fiind luna în care se celebrează Paștele ortodox, dar și cea în care vor avea o binemeritată minivacanță.

Paștele ortodox se celebrează la data de 5 mai, zi ce este sărbătoare legală, astfel este declarată liberă din partea statului. În această lună este celebrată și Ziua Muncii, la data de 1 mai, zi ce este liberă din partea statului.

Românii ce își pot lua o zi liberă de la locul de muncă la data de 2 mai vor putea să facă o punte, deoarece în intervalul 3-6 mai avem parte de liber în Vinerea Mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, precum și în prima și a doua zi de Paște, astfel ne vom bucura de 6 zile libere ce formează o minivacanță în care angajații să se relaxeze, relatează romaniatv.net.

Românii vor mai putea beneficia de o minivacanță în perioada Rusaliilor, ce sunt celebrate la data de 23 iunie 2024, ce pică într-o zi de duminică, astfel angajații se vor bucura de cele două zile de weekend libere, dar și de ziua de 24 iunie, când este a doua zi de Rusalii. Luna august o să aducă o nouă minivacanță de 4 zile ce îi va ajuta pe români să scape de stres și să petreacă mai mult timp alături de persoanele dragi. În această lună este celebrată Sfânta Maria, la data de 15 august, picând într-o zi de joi, urmând ca ziua de vineri să fie o zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Calendarul vacanțelor din anul 2024

luni, 1 ianuarie – Anul Noumarți,
2 ianuarie – A doua zi după Anul Nousâmbătă,
6 ianuarie – Boboteazăduminică,
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorulmiercuri,
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)miercuri,
1 mai – Ziua Munciijoi,
2 mai – zi liberă decisă de Guvernvineri,
3 mai – Vinerea Mare

duminică, 5 mai – Paștele ortodoxluni,
6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)sâmbătă,
1 iunie – Ziua copiluluiduminică, 23 iunie – Rusaliileluni,
24 iunie – A doua zi de Rusaliijoi,
15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)vineri,
16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)sâmbătă,
30 noiembrie – Sfântul Andreiduminică, 1 decembrie – Ziua Naționalămiercuri,
25 decembrie – Crăciunul

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *