Sambata MARE, ziua in care SE DESCHID CERURILE.
Sambata Mare este ziua dinaintea Pastelui si ultima zi a Saptamanii Patimilor, in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului. In aceasta zi credinciosii se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru ca seara sa ia parte la slujba de Inviere.
Sambata Mare este ultima zi a postului Paștelui, fiind declarata zi de odihna. Sambata Mare este, de asemenea, ziua in care se praznuiește ingroparea trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos, precum și pogorarea Lui in iad, salvand neamul omenesc și scoțandu-l din stricaciune.
Potrivit traditiei, aceasta este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand se sacrifica mielul iar gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale si definitiveaza curatenia. Se spune ca nu este bine sa dormi in Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.
Ultima zi a Saptamanii Patimilor, cunoscuta drept Sambata Mare, este ziua in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos si pogorarea in iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricaciune a fost mutat spre viata vesnica. Sambata cea mare este deci ziua tacerii adanci dinaintea Invierii, in care Hristos sfarama moartea in iad si cheama la inviere intreaga umanitate.
In Sambata Mare, gospodinele fac ultimele pregatiri pentru masa de Pasti. Vopsesc ouale, in cazul in care nu au facut acest lucru in Joia Mare, pregatesc cozonacii si pasca, drobul si friptura de miel. Deretica prin casa si pregatesc pentru intreaga familie hainele curate pe care le vor imbraca la slujba de Inviere.
Seara lumea porneste in liniste spre biserica, pe drum se vorbeste in soapta, iar la slujba de Inviere toata lumea sta si asculta cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheama credincioșii sa ia lumina, spunand: “veniți sa luați Lumina!”. Acestia aprind lumanari si transmit, mai departe, lumina, pana cand toata lumea are lumanarile aprinse in mana.
Dupa ce iau lumina, oamenii merg in cimitir la capataiul mortilor familiei si aprind si acolo lumanari, ca si cei trecuti dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului. Lor li se da de pomana si in ziua de Inviere, dar si peste o saptamana, cand e Pastele Mortilor. La plecarea spre casa, fiecare credincios este bine sa duca in caminul sau lumanarea aprinsa la Inviere. Aceasta simbolizeaza Lumina Invierii Domnului Hristos.
Sambata Mare sau Sambata Pastelui este marcata de superstitii, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui, marcand incheierea unui ciclu al mortii si sacrificiului, si inaugurand o vreme a renasterii, invierii si a reinvigorarii sperantei si implinirii intru Dumnezeu.
– In Sambata Mare femeile pregatesc majoritatea mancarurilor si fac ultimele retusuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate in zilele de Pasti. Se sacrifica mieii.
– Pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi in decursul intregului an, oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par sanatos.
– De Pasti se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.
– Incepand de luni si pana sambata se imbraca haine de doliu. In ziua de Invinere se schimba hainele cu altele noi, albe.
– Se spune ca „daca vrei sa ti se implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu niciun chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea inlauntrul fiintei tale si nu-ti poate darui ce-ti doresti.
– Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.
– Atunci cand se trag clopotele la slujba de Inviere, este bine sa tii un fier intre dinti, astfel incat sa fii ferit de dureri de masele intreg anul.
– Ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.
– Sambata seara, inainte de slujba de inviere, in special la tara, gospodinele pregatesc cosul cu bucate, ce urmeaza sa fie dus la biserica, pentru a fi sfintite de preot. In cos, fiecare gospodina pune un stergar nou, o lumanare alba aprinsa, oua, cozonac, pasca, o bucata de slanina, zahar, faina, o ramura de busuioc, un miel figurina din aluat copt si vin.
Noaptea de sambata spre duminica se deschid cerurile. Se spune ca sambata seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit inainte de plecarea in eternitate.