Simptomul care avertizează cancerul de colon. Consultă imediat un medic dacă îl observi
Cancerul de colon sau rect se situează printre principalele cauze de deces legate de cancer atât în Europa cât și în Statele Unite, constituind o preocupare majoră la nivel global pentru sănătatea publică.
În stadiile incipiente, cancerul de colon sau rect nu prezintă simptome evidente. Pe măsură ce tumora crește și se dezvoltă, pot apărea simptome, unele dintre ele fiind destul de intense.
Localizarea specifică a tumorii în intestin joacă un rol crucial în manifestările simptomatice.
În cea mai mare parte a cazurilor, cancerul de colon începe ca un polip la nivelul intestinului gros. Totuși, nu toți polipii colorectali prezintă același risc de evoluție cancerigenă.
“Simptomele generale pot include:
Pierderea apetitului și o scădere a energiei fizice și mentale, adesea asociate cu anemia cauzată de sângerări cronice.
Scăderea în greutate, chiar dacă aportul alimentar este normal.
Aspectul palid sau gălbui al pielii și mucoaselor, semnificativ la pacienții în diverse stadii ale bolii”, spune dr. Florin Grama.
Simptomele locale sunt legate în special de schimbări în tranzitul intestinal.
“Modificări precum constipația, diareea sau alternarea între cele două, mai ales când apar brusc, pot sugera existența unor leziuni în colon sau rect.
Detectarea de substanțe anormale precum sânge sau mucus în scaun, sau culoarea închisă a fecalelor, ar trebui să ridice semne de alarmă.
Modificări în forma fecalelor, cum ar fi fragmentarea sau subțierea, pot fi asociate cu prezența unei tumori colorectale, în special dacă sunt însoțite de senzația de eliminare incompletă a materiilor fecale sau disconfort în timpul defecării.
Suspiciunea unor posibile leziuni colorectale este mai mare, mai ales atunci când aceste modificări se întâlnesc împreună sau se asociază cu tulburări digestive nespecifice, cum ar fi disconfortul abdominal, senzația de balonare și crampelor abdominale frecvente”, mai subliniaza specialistul
Este important de menționat că nu toate aceste simptome indică automat prezența cancerului. Pentru a exclude riscul unor leziuni grave, este necesar să se efectueze un control gastroenterologic și să se recurgă la investigații medicale specifice.
Cancerul de colon afectează în mod obișnuit persoanele cu vârsta de peste 45-50 de ani, dar poate să apară la orice vârstă.
Acesta începe de obicei prin formarea unor creșteri noncanceroase numite polipi pe peretele intestinului gros. În timp, în absența depistării și tratamentului, unele dintre acești polipi pot evolua și pot declanșa dezvoltarea bolii canceroase.
Cancerul de colon este un tip de carcinom format din celule epiteliale, care acoperă și protejează organele. Carcinoamele pot invada țesuturile și organele învecinate și pot da naștere la metastaze în ganglionii limfatici și în alte zone ale organismului.
Acest grup de cancere include cele mai cunoscute forme, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul pulmonar și, nu în ultimul rând, cancerul de colon. Este esențial să se fie conștient de aceste aspecte și să se acorde atenție semnelor de avertizare.