Știi Care E Semnificația Cicatricei Rotunde În Partea De Sus A Brațelor?

Cicatricea circulară de pe partea superioară a brațului este adesea rezultatul vaccinării împotriva variolei, o practică comună înainte de Revoluția din 1989. Acest vaccin era administrat folosind un virus viu numit Vaccinia, care stimula răspunsul imunitar al organismului împotriva virusului variolei.

Procedura de vaccinare implica utilizarea unui ac bifurcat care era scufundat în soluția vaccinală și apoi folosit pentru a înțepa pielea de mai multe ori. Aceste înțepături depuneau vaccinul direct sub piele, formând pustule care ulterior se vindecau, lăsând în urmă cicatricea caracteristică.

Producția acestui vaccin a fost oprită în 1979 la Institutul Cantacuzino din București, odată cu scăderea cazurilor de variolă, datorită succesului campaniilor de vaccinare la nivel global. În acea perioadă, Institutul Cantacuzino era un centru major de producție a vaccinurilor, producând nu doar vaccinul variolic, dar și alte vaccinuri importante incluse în programul național de imunizare, cum ar fi vaccinul antituberculos BCG, vaccinul polio și vaccinul rujeolic.

De asemenea, vaccinul gripal a început să fie produs în anii ’80, urmare a specializării obținute de doi medici români în Anglia. În prezent, Institutul poate produce doar vaccinul BCG și vaccinul Gripal, cu posibilitatea relansării producției pentru vaccinurile difteric și tetanic în viitor, conform declarațiilor profesorului Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Astfel, cicatricea rotundă de pe braț nu este doar un semn al unei vechi practici medicale, ci și un memento al eforturilor istorice de eradicare a unei boli devastatoare la nivel mondial.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *