Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce este interzis să faci la sărbătoarea Sfinților: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Sfinții Trei Ierarhi 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este INTERZIS să faci la sărbătoarea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfinții Trei Ierarhi 2023, tradiții și obiceiuri, la sărbătoarea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce este NU ai voie să faci pe 30 ianuarie 2023.

Sfinții Trei Ierarhi 2023, tradiții și obiceiuriÎn fiecare an la data de 30 ianuarie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Din bătrâni se obișnuiește ca în această zi de mare sărbătoare, creștinii să meargă la biserică să aprindă lumânări și să îi pomenească pe cei morți.La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, fetele tinere trebuie să se roage și să țină post, dacă vor să aibă un mariaj fericit.Din bătrâni se spune că la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi încolțește grâul care nu a încolțit în toamnă.O tradiție veche spune că din 30 ianuarie se schimbă vremea.

Dacă de ziua sfinților este ger, se spune că vara va fi călduroasă, iar dacă plouă, primăvara va fi friguroasă.În dimineața zilei de 30 ianuarie, gospodinele merg la biserică, cu colivă și împart pește și fructe la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.Văduvele care au probleme cu banii sau de sănătate trebuie să se roage la Sfântului Grigorie ca să le ajute.

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Ce NU ai voie să faci pe 30 ianuarieÎn tradiția populară se spune că cine va lucra în această zi, va avea ghinion în casă și poate chiar să orbească.

Este bine să te împaci cu ceilalți la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, dacă vrei să ai prosperitate și belșug în toate.În ziua Sfinților Trei Ierarhi este interzis să faci treburi casnice, să speli sau să mături gospodăria. Cine nu respectă sărbătoarea riscă să aibă întâmplări nefericite, după cum se spune în tradiția populară.

Fetele nemăritate care nu respectă sărbătoarea nu vor avea parte de noroc în dragoste.Femeia care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă laturi în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.Tot de ziua Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur, se ajută copiii sărmani care vor să devină preoți.Un alt obicei respectat la sate este ca în ziua aceasta să nu se dea nimic cu împrumut, mai ales din casă, fiindcă poți avea parte de pagubă.

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Vorbe de duh

Sfântul Vasile cel Mare

Liniștea este începutul curățirii sufletului.

Să imiți pământul, omule, și să rodești ca el.

Să nu te arăți mai rău decât el, cel neînsuflețit. Deoarece acela nu scoate roade pentru propria sa desfătare, ci ca să-ți slujească ție, în timp ce rodul bunătății pe care îl faci tu, îl aduni pentru tine.

Mulțumirea cu puțin este singura comoară care nu se sfârșește niciodată.

Se întâmplă adeseori ca prietenii noștri să lucreze spre pierzarea noastră, iar vrășmașii noștri spre binele nostru.

Sfântul Grigorie Teologul

Nu-ți întinde mâinile tale la Cer, ci la mâinile săracilor. Dacă îți vei întinde mâinile la cele ale săracilor, vei apuca vârful Cerului.

Este bine să biruim obrăznicia cu bunătatea și să-i facem mai buni pe cei care ne nedreptățesc, pe care îi suportăm atunci când suferim din pricina lor.

Atâta vreme cât te afli în fericire și ești bogat, ajută pe cel care suferă. Nu aștepta să suferi și tu ca să înveți cât de mare rău este neomenia și cât de mare bunătate este milostivirea față de cei care au nevoie.

Să nu dorești slava deșartă, deoarece este mai bine să fii cineva, decât să crezi că ești. Dacă însă ești nesățios, să nu urmărești slava omenească, căci cu ce se folosește maimuța atunci când aude că este numită leu?

Sfântul Ioan Gură de Aur

Vrei să te asculte femeia așa cum ascultă Biserica de Hristos? Atunci străduiește-te și tu să te îngrijești de ea precum Hristos face pentru Biserică. Și dacă va trebui să-ți dai viața pentru ea sau să te ostenești de multe ori peste putere sau să suferi și să pătimești multe, să nu le eviți. Deoarece nu trebuie să uiți că, deși vei suferi toate acestea, în esență nimic nu ai făcut, în comparație cu cele pe care le-a făcut Hristos pentru Biserică.

Nu este bogat cel care stăpânește multe, ci acela care nu are nevoie de nimic. Căci care este folosul celui care stăpânește întreaga lume dar trăiește în mai multă mâhnire decât cel care nu are nimic? Așezarea lăuntrică este cea care îi face pe oameni bogați sau săraci, iar nu posedarea banilor sau lipsa lor.

Este cu neputință să ne mântuim fără cercetarea Sfintelor Scripturi.

Dragostea îl vede pe celălalt ca pe sine și consideră cele ale ei ca fiind de obște pentru toți. Dragostea face din sărăcia aproapelui propria ei preocupare. Dragostea întinde masă de obște pentru toți, bogați și săraci, înțelepți și simpli

Sfinții Trei Ierarhi 2023. Rugăciune

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorul pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sârguiește degrabă a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *