Vişinată, afinată, caisată – băuturi sănătoase

Deşi mulţi o consideră nocivă, băută cu măsură, vişinata, în special pentru că ea conţine ţuică, are proprietăţi excelente pentru sănătate. Aceste băuturi au efect extrem de benefic asupra digestiei şi a metabolizării grăsimilor. În plus, cercetătorii americani au descoperit că o enzima în ţuică de prună reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii.

Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la cantitatea consumată, deoarece băuturile alcoolice în exces pot avea efecte nefaste asupra organismului. Zahărul pe care îl conțin vişinata, afinata sau caisata poate fi un alt aspect de luat în considerare.

Rețeta pentru vişinată, afinată sau caisată

O rețetă simplă și savuroasă pentru vişinată, afinată sau caisată este prezentată mai jos. Aceste băuturi sunt apreciate atât de femei, cât și de bărbați, iar prepararea lor nu necesită mult timp.

Ingrediente necesare:6 kilograme de vişine, afine sau caise2,5 kilograme de zahăr1,2 litri de ţuică

Pentru a pregăti aceste băuturi, fructele (vişinele, afinele sau caisele) trebuie curăţate, spălate și lăsate la uscat. Apoi, acestea se așează în straturi cu zahărul într-o damigeană sau un borcan. Ultimul rând trebuie să fie neapărat de zahăr. Recipientul se acoperă cu un tifon, pentru ca fructele să poată respira.

Se lasă compoziția să macereze timp de 10 zile, până când zahărul se topește complet. Este important să nu se adauge alcool înainte ca zahărul să se topească de tot.

După această etapă, se toarnă ţuica și se amestecă bine. Recipientul se închide ermetic și se lasă vișinile, afinele sau caisele să macereze încă 2 luni (8 săptămâni), dar se poate lăsa și mai mult timp, în funcție de preferințe.

Având un gust dulce și plăcut, medicii ne recomandă să bem vişinată, afinată sau caisată cu măsură, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede.

Beneficiile sănătății

Vişinata, afinata sau caisata nu trebuie să fie privite doar ca băuturi pentru distracție, ci și ca remedii naturale benefice pentru sănătatea noastră.

Studiile au arătat că aceste băuturi au un efect pozitiv asupra digestiei și ajută la metabolizarea grăsimilor. De asemenea, cercetătorii americani au descoperit că enzima prezentă în ţuica de prună reduce depunerile de colesterol pe vasele inimii, prevenind astfel bolile de inimă cauzate de arteroscleroză.

Totuși, trebuie să fim conștienți de faptul că excesul de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, iar zahărul prezent în aceste băuturi poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, este important să consumăm vişinată, afinată sau caisată cu moderație și să ne bucurăm de beneficiile lor fără a exagera.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, recomandăm prepararea acestor băuturi acasă, folosind fructe proaspete și ingrediente de calitate. Astfel, veți putea savura vişinata, afinata sau caisata cu încredere, știind că aveți o băutură delicioasă și benefică pentru sănătatea voastră.

În concluzie, vişinata, afinata sau caisata pot fi băuturi sănătoase și delicioase, dacă sunt consumate cu moderație. Acestea pot avea un efect pozitiv asupra digestiei și metabolismului grăsimilor, precum și asupra sănătății inimii. Cu toate acestea, este important să fim atenți la cantitatea consumată și să ne bucurăm de aceste băuturi cu responsabilitate.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *